Waarom geven we kadootjes bij een verjaardag?

Verjaardagscadeaus waren vroeger helemaal niet zo standaard als nu. Alleen de rijkste mensen vierden verjaardagen met cadeaus die bestonden uit nuttige en bruikbare spullen zoals nieuwe schoenen of spullen die de kinderen nodig hadden voor school. Pas rond 1920 werd het geven van verjaardagscadeaus toegankelijk voor de gewone mens. 

Tegenwoordig geven wij cadeaus aan de jarige om onze felicitatie te benadrukken. Je wenst de jarige nog vele jaren toe en viert het behaalde jaar en het aankomend jaar met een leuk cadeau. Met het geven van een cadeau laat je zien dat je om de jarige geeft. En wat is een beter moment dan zijn of haar verjaardag!  

Cadeaus geven tijdens feestdagen

Zo is ook de traditie ontstaan om tijdens de feestdagen zoals kerst elkaar cadeaus te geven. Ieder jaar is het weer een grote chaos in de winkels die rond half December iedere dag weer vollopen met mensen die een kerstcadeau moeten scoren. Wanneer deze traditie precies is begonnen is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het geven van cadeaus om relaties te onderhouden al eeuwen wordt gebruikt. Zo worden deze feestdagen zoals kerst, sinterklaas, valentijnsdag, moederdag en alle andere feestdagen aangemoedigd door de retailsector die hier natuurlijk wel stiekem van geniet. 

Andere gelegenheden waarbij we kadootjes geven

Met het geven van cadeaus willen we dus de ontvanger laten weten dat hij een belangrijk persoon voor jou is. Zo kan je iemand met een cadeau feliciteren, bedanken of in het zonnetje zetten. Vaak worden er ook kadootjes gegeven wanneer iemand is verhuisd of een nieuw huis heeft gekocht. Met dit housewarming cadeau verwelkom je de persoon in zijn nieuwe huis en wens je hem of haar veel geluk. Zo overweldigen wij ook de zwangere vrouw tijdens een babyshower met cadeaus. Deze zijn bedoeld om haar een hart onder de riem te steken en haar veel succes te wensen met de laatste loodjes.